Vinäger & Balsamvinäger

Vinäger

Ordet vinäger kommer från franskans vin aigre, d.v.s surt vin. Vinäger är en sur vätska som uppstår när etanolen i alkohol-haltiga drycker oxideras dvs blandas med syret i luften. Vin blir till vinäger på 2-4 veckor. Vinäger används i matlagning exempelvis till salladsdressing eller vid inläggning. Vinäger ingår även i ketchup, majonnäs och även vid framställning av ost. 

Hos The House of Taste finns många olika vinäger i olika smaker men såklart även naturell rödvins- och vitvinsvinäger. Här finns även vinäger med smak av dragon, lavendel, basilika, shalottenlök mfl sorter! 

Vi erbjuder även ett stort utbud av smaksatta vinäger på lösvikt. Du kan smaka dig fram bland ca 15 olika sorter, bl.a. granatäpplevinäger, tranbärsvinäger, hjortronvinäger, champagnevinäger mfl.  

Vinäger är naturligt desinficerande och tar död på såväl mögel som baciller. Den hjälper dessutom till att
återställa PH-balansen i kroppen.  Vinäger innehåller välgörande mineraler och antioxidanter.


Balsamvinäger

Hos The House of Taste erbjuder vi våra kunder balsamvinäger från världens äldsta producent, Acetaia Giusti dal 1605. De har tillverkat balsamvinäger ända sedan år 1605 och är än idag, 17 generationer senare i samma familjs ägo! Vi har alltid balsamvinäger med olika lagringstid för provsmakning i butiken så du är varmt välkommen till oss för en guidning i denna underbart välsmakande värld.

Balsamvinäger är en mycket gammal tradition från norra Italien i staden Modena. Det finns indikationer på att den fanns redan på 1000-talet. Balsamvinäger är en blandning av kokad druvmust och vinäger. Den kokade druvmusten består av den färska saften från druvsorterna Trebbiano och Lambrusco. När druvmusten är uppkokad tappas den upp på träfat för lagring i olika många år. Träfaten är tillverakde i olika träslag såsom Akacia, Körsbär, Mullbär, Fläder mfl. En del lagrar druvmusten i flera hundra år! Gårdarna där tillverkning av balsamvinäger sker går ofta i arv i generationer. Det är ett hantverk att tillverka balsamvinäger. När lagring anses klar tillsätts vinäger till druvmusten, vätskan tappas upp på flaska och nu har vi produkten balsamvinäger klar att användas. 

Balsamvinäger är ständigt närvarande. i det italienska köket. En skvätt i såsen, en i grytan, en slinga till osten,
en annan på desserttallriken, kanske bara till jordgubbarna. Och inte minst en sked eller två,
ofta tillsammans med olivoljan, i salladen.

Balsamvinäger droppas ofta på en bit rött grillat kött, fisk, eller kyckling i Italien. Den används också för att piffa upp till exempel soppor, stekta ägg och sallader, eller droppas sparsamt över frukt som jordgubbar och päron. Italienarna har dessutom sedan länge insett att balsamvinäger ringlad över vaniljglass skapar en alldeles utsökt efterrätt till maten! Balsamvinäger gör sig dessutom perfekt som sällskap till de goda ostarna på ostbrickan. Balsamvinäger med smak av hallon till en riktigt god grönmögelost är svårt att motstå eller parmesanost med några droppar tryffelbalsamvinäger är helt utsökt!

Balsamvinäger är mycket hälsosamt och de nyttiga ämnena i druvorna bevaras i tillverkningsprocessen.  

Balsamvinäger är en helt naturlig produkt och innehåller inga tillsatser. Under tiden druvmusten lagras på träfat bildas ett naturligt socker och vätskan blir söt och trögflytande. Ju längre lagringstid desto sötare och mer trögflytande blir den färdiga produkten. Balsamvinäger lämpar sig mycket bra som sötningsmedel för den som är diabetiker då det är ett naturligt socker i den. Traditionellt sett har balsamvinäger använts främst för att bota problem med matsmältningen och acne. Balsamvinäger har ett lågt GI-värde och hjälper till att hålla blodsockret i schack. Många rekommenderar att man har lite vinäger i maten för att känna sig mätt längre.


Acetio Balsamico Traditionale

Äkta balsamvinäger brukar vi säga i Sverige. Vad är då skillnaden mot balsamvinäger? Jo, den sk äkta balsamvinägern innehåller endast den kokade och lagrade druvmusten. Den är alltså inte uppblandad med vinäger.  Äkta balsamvinäger, Aceto Balsamico Tradizionale, måste vara lagrad i minst tolv åroch tillverkas endast i Modena (då märkt med di Modena) och Reggio Emilia i Italien och är en av EU "skyddad ursprungsbeteckning" (D.O.P. på italienska).  Produktionen av balsamvinäge kontrolleras och regleras av producentsammanslutningen Consorzio Aceto Balsamico di Modena.

Den långa lagringstiden, då merparten av vätskan dunstar bort, förklarar det höga priset och den ljuvligt koncentrerade smaken.

Riktig balsamvinäger framställs av den färska druvmusten som under tolv till tjugo timmar långsamt kokas i öppna kopparkittlar tills den blir något trögflytande. Under kokningen reduceras musten till hälften eller en tredjedel av sin ursprungliga volym. Därefter tappas den på träfat för att lämnas att långsamt jäsa till alkohol som successivt ombildas till vinäger under två till fyra år, varefter själva lagringen tar. 

Äkta Balsamvinäger kostar idag från ca 1000 kronor och uppåt för 100 ml. Ofta får man en pipett med för att kunna droppa den himmelskt goda vinägern över exempelvis en bit parmesan, några salladsblad eller nyplockade jordgubbar. Vid alldeles speciella tillfällen. 


Crema eller Glaze

Glaze, eller Crema som det också kallas, är en söt trögflytande vätska. Oftast är de baserade på en riktigt bra balsamvinäger i grunden för att ge en god smak på den. 

Glaze (Crema) kan användas på flera olika sätt. Du kan ha den i salladen, på ostbrickan, till dessert såsom glass, frukt & bär eller droppa på en god chokladtryffel för att tillföra lite syra på chokladsmaken. 

Vanligast är kanske ordet glaze i samband med grillning, du penslar det på det du grillat för att tillföra lite sötma och på så sätt förstärka övriga smaker i kryddningen.

Hos The House of Taste hittar du glaze från Acetaia Giusti dal 1605. Den finns i många olika smaker såsom fikon, hallon, tryffel, apelsin, citron, ingefära, granatäpple, körsbär, jordgubb, äpple mfl. Välkommen in på provsmak!