Smakrika recept på kulinariska såser & tillbehör!

Lättlagade såser & tillbehör som du enkelt och snabbt fixar för alla tillfällen, vardag som fest, mingelpartyt, buffén eller lyxiga middagen!

Ingredienser markerade med blå text hittar du i The House of Taste´s butiker!


Paprikamousse till steken:

6 röda paprikor
1 tsk rökt paprikapulver
6 msk olivolja fin kvalitet
flingsalt & svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna och lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ca 10 min eller tills skalen börjar få ordentligt med färg. Lägg dem i en bunke, täck dem med bakplåtspapper och låt svalna en stund. Dra av skalet av paprikorna och kör dem i en mixer till en puré. Smaka av med olivolja, rökt paprikapulver, flingsalt och svartpeppar. Servera till en välkryddad stek!


Valnötsvinegrette

1 dl sherryvinäger
½ tsk salt
3 1/4 dl valnötsolja
2 msk senap med honung (och ev champagne)
2 krm nymald svartpeppar
3 1/4 dl olivolja

Blanda vinäger, senap, salt och svartpeppar tills saltet löses upp. Tillsätt de båda oljesorterna under omrörning. Tappa upp den färdiga vinegretten i flaska och förslut väl. Den håller i kylen minst 3 veckor!

Servera med en bönsallad och strö ev lite getost över!


Mango salsa:

4 port.
1 mango
2 stora tomater
4 msk olivolja fin kvalitet
2 krm Himalayasalt
1 dl bladpersilja
2 avokado
1 liten rödlök
2 msk mangovinäger
1 krm svartpeppar
torkad (el. färsk) chili

Skala mangon med en potatisskalare. Ställ den på ända och skär av sidorna på den platta kärnan. Tärna fruktköttet och lägg i en skål. Dela avokadon och gröp ur den. Skär den i tärningar och lägg i skålen med mangon. Skölj och tärna tomater och lägg i skålen med mango och avokado. Hacka rödlöken och tillsätt den också. Plocka bladpersiljan, hacka den grovt och tillsätt den. Ringla över olivolja, mangovinäger, salta & peppra.

För lite sting strö över torkad chili!


Räkor med lakritsaioli

Aioli med smak av vitlök, lime och lakrits blir en smaksensation till skaldjur!

4-6 port
1 st äggula
1 st vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja av fin kvalitet
1 nypa svartpeppar eller torkad chili
0,5 krm salt
2 tsk pressad lime (ev zest)
0,5 tsk lakritspulver

Lägg äggulan i en skål, tillsätt vitlök, salt och limesaft. Tillsätt olja i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Vispa ned lakritspulver och smaka av med peppar. Servera på tallrik med smörstekt bröd, räkor och citron eller limeklyftor!


Äpplesås med sting av chili

6 syrliga äpplen
1 dl socker
1 citron, rivet skal
4 msk äpplebalsamvinäger
2 krm svartpeppar
8 dl äppeljuice
1-2 tsk torkad chili
1 dl olivolja av fin kvalitet
1 ½ tsk fleur de sel lime

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Sjud i kastrull med äppeljuice och socker tills äpplebitarna är mjuka. Sila av vätskan. Mixa äpplena med torkad chili och det rivna skalet från citronen med en stavmixer. Tillsätt olivolja och vinäger i en tunn stråle under tiden du mixar. Krydda med salt och svartpeppar.


Rökig melonsalsa

Fräscht till grillad tonfisk eller lax!

4 pers
300 gr tärnat fruktkött av vattenmelon
! finhackad rödlök
1 msk olivolja citron
½-1 msk fruktvinäger citron/grapefrukt
salt med rökig smak
½ tärnad gurka
½ tsk habanerosås (eller annan het sås)
1 citron, finrivet skal
1 dl hackad persilja alt koriander

Blanda alla ingredienser och smaka sist av med d et rökta saltet. 
Du kan gärna byta ut melon mot t.ex. ananas och salta med fleur de sel lime så har du ytterligare en fantastiskt god salsa att servera till fisk & kyckling!


Räk- & avokado röra

Det här är min absoluta favoritröra! Jag använder olika krämer för att smaksätta och förnya den. Fyller skivor av gravd eller rökt lax med den. Fungerar bra i en skiva parmaskinka eller på frukostmackan om något blir över. Använd den som tillbehör till kokt eller ugnsbakad fix. Möjligheterna är oändliga med den röra!

1 äpple
1 avokado
1 rödlök
1 brk skalade räkor, 250gr
1 brk creme fraiche
Fleur de sel Esplette salt
2 msk Wasabi/Horseradish kräm

Hacka alla ingredienser i små bitar och lägg dem i en bunke. Tillsätt 1 brk creme fraiche, salt samt Wasabi/Horseradish kräm. Rör om ordentligt.
Lägg en klick på en laxskiva, rulla ihop som en rulad och lägg på en bädd av ruccola. Förträffligt gott och gärna med ett glas mousserande vin till!

För att förnya denna röra byter jag ut Wasabi/Horseradish krämen till en tryffelkräm. Ibland blandar jag i Sriracha Aioli istället för Wasabi/Horesradish krämen. Välj en kräm som du själv tycker om så blir det bäst!